Projekti i programi

16. meridijan je ciklus razgovora i multimedijalnih putopisnih predavanja kojeg organiziramo na Odjelu za odrasle Knjižnice Medveščak.

Ako se želite prijaviti sa svojom pričom, molimo da nas kontaktirate putem maila: knjiznica.medvescak@kgz.hr.

Program i sudionici u novom ciklusu bit će objavljeni početkom listopada.

Putopisne susrete organizira i moderira knjižničarka Sanja Milovac.

Fotografije: Sanja Milovac

Knjižnice grada Zagreba provode ciljane programe namijenjene društvenoj integraciji osoba treće životne dobi i njihovom aktivnom uključivanju u kulturna i društvena zbivanja. U projektu 65 plus starije osobe su ne samo korisnici nego i stvaratelji programa, oni su učenici koji usvajaju nova znanja i učitelji koji dijele znanje i iskustvo.
Knjižnica Medveščak u sklopu projekta s članovima Matice umirovljenika Medveščak provodi radionice informacijskog opismenjavanja, a na Odjelu za djecu provode se Susreti generacija tijekom kojih djedovi i bake čitaju priče predškolcima.
Osoba za kontakt: Renata Vugrek, knjižničarka.

 
Program "Izlog u prozoru" nastao je kao dio višegodišnjeg projekta "Mislimo i djelujemo zajedno". Namjera je "Izloga u prozoru" predstaviti radove djece i mladih, učenika i studenata, članova raznih udruga.
Knjiga na rezervaciji nastala je u doba pandemije, kad smo naglo zaustavljeni u svom uobičajenom načinu rada. U novim uvjetima trebalo je osmisliti program za manifestaciju Noć knjige i tad su knjižničarke Sanja Milovac i Irena Bekić odlučile pokrenuti mali Zoom čitateljski klub za dvije osobe - u njemu su razgovarale o djelima suvremene književnosti, a zanimale su ih misli autora i kontekst u kojem je djelo nastalo. Prvo su razgovarale s Mašom Kolanović, koja se u to vrijeme nalazila u New Yorku... Zatim su uslijedile Monika Herceg, Tanja Mravak, Olja Savičević Ivančević...

Popis razgovora:
Od samog početka provođenja projekta "Knjižnica širom otvorenih vrata" uključena je i igraonica za djecu predškolske dobi. U redovite programe uključena su djeca sa slušnim, motoričkim i intelektualnim poteškoćama. U suradnji s Udrugom za pet therapy Indeficienter Vinkuran, učenici prvih razreda Poliklinike Suvag sudjelovali su u R.E.A.D. programu terapijskog čitanja psu.
"Medo kod Vjeverica" je projekt čitanja priča djeci predškolske dobi u suradnji s DV "Trnoružica" i odgojnom skupinom Vjeverice. Cilj projekta je promicanje kvalitetne slikovnice i promicanje važnosti čitanja djeci.
Čitali smo:
 
23. 11. 2016.
7. 12. 2016.
1. 2. 2017.
28. 2. 2017.
15. 3. 2017.
27. 3. 2017.
11. 4. 2017.
10. 5. 2017
7. 6. 2017.
   
Projekt "Medveščak čita" održava se tijekom tjedna uoči Dana hrvatske knjige 22. travnja svake godine. Svrha projekta je poticanje čitanja kroz svakodnevno čitanje na glas i druženje s hrvatskim piscima, ilustratorima i prevoditeljima, a namijenjen je djeci predškolske i osnovnoškolske dobi.

2016. godine čitali smo:
Jelena Pervan : Pjegava Iva
Robert Mlinarec : Djed Mraz dimnjačar
Davor Šunk : Sretan svijet
Nada Zidar-Bogadi : Plavi san

2017. godine čitali smo:
Sonja Zubović : Pjesme iz prirode i društva
Ksenija Kušec : Janko i stroj za vrijeme
Snježana Babić-Višnjić : Šešir od snova
Nina Vađić i Ana Kadoić : Crvena jabučica

2018. godine čitali smo:
​Rosie Kugli: Snježna kraljevna ; Zov dubine ; Priča o pobjedi
Kestutis Kasparavičius : Lijenozemska
Nada Zidar-Bogadi: Kokoš kod frizera
Nena Lončar: Šest guba čarolija i jedan užas na kvadrat

2019. godine čitali smo:
Rosie Kugli: Dvije crte plavo
Nives Madunić Barišić: Tajna čokoladnih bombona i ostale naslove iz serijala o detektivu Melkioru
​Dijana Merey Sarajlija: Što mravi znaju o ljubavi (serijal stihobasni)
​Nada Mihoković Kumrić: Imaš izbor

2023. gdine čitali smo:
Sanja Pilić: Nemam vremena ; E, baš mi nije žao ; Hoću i ja
Sanja Pilić: Mrvice iz dnevnog boravka
Zoran Pongrašić: Djevojčica koja je preskočola nebesa ili Gumi-gumi ; Krive su Seka i Seka
Silvija Šesto; Debela ; Vanda ; Tko je ubio Pašteticu
Povodom Međunarodnog dana tolerancije (16. studenoga), a u suradnji s Forumom za slobodu odgoja, u prostoru Odjela za djecu održavaju se radionice za djecu osnovnoškolske dobi i izložba likovnih i literarnih radova pristiglih na natječaj "Oboji svijet bojama tolerancije" u organizaciji Foruma za slobodu odgoja.

Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) u svojoj je Izjavi o knjižnicama i razvitku (2013.) naglasio da knjižnice imaju prirodnu ulogu pružanja pristupa informacijskim sadržajima i uslugama koje podupiru održivi razvoj.

Hrvatsko knjižničarsko društvo 2014. godine osnovalo je Radnu grupu za Zelene knjižnice s idejom da se promicanje održivoga razvoja u knjižnicama, započeto 2011. projektom Društva bibliotekara Istre Zelena knjižnica, proširi na nacionalnu razinu.

Osluškujući potrebe društvene zajednice kao i stručne smjernice za razvoj svojih usluga, Knjižnice grada Zagreba svojim se projektom Zelena knjižnica za zeleni Zagreb pridružuju knjižnicama koje će u sklopu redovne djelatnosti educirati javnost o zaštiti okoliša i održivome društvu.

Zelenim programima i uslugama knjižnice pridonose razvoju zelene pismenosti građana, odnosno informiranosti o održivom razvoju društva i nužnosti zaštite okoliša, sposobnost kritičkoga mišljenja o ekološkim temama te stjecanje znanja i vještina potrebnih za poboljšanja kvalitete vlastitoga života i života čitave zajednice. Osim razvoja zelene pismenosti građana, knjižnični zeleni programi otvaraju put za poboljšanje energetske učinkovitosti svojih zgrada te njihova utjecaja na okoliš.

Projekt Zelena knjižnica za zeleni Zagreb u Knjižnicama grada Zagreba provodi se od siječnja 2017. godine u četrnaest knjižnica mreže: Dječjoj knjižnici Marina Držića, Dječjoj knjižnici M-2, Gradskoj knjižnici, Gradskoj knjižnici Ante Kovačića - Zaprešić, Knjižnici Augusta Cesarca - Ravnice, Knjižnici Augusta Cesarca - Šubićeva, Knjižnici Dubec, Knjižnici Jelkovec, Knjižnici Medveščak, Knjižnici Novi Zagreb, Knjižnici Savica, Knjižnici Selčina, Knjižnici Sesvete i Knjižnici Vladimira Nazora.

Namijenjen je svim dobnim skupinama korisnika, a ostvaruje se kroz sljedeće programe:

- predavanja i radionice
- projekcije dokumentarnih filmova
- akcije na javnim površinama
- uređenje knjižničnoga okoliša
- tematske izložbe
- predstavljanje knjiga.

Djelatnici knjižnica provode ga u suradnji s ustanovama, udrugama i pojedincima koji se profesionalno bave područjem ekologije ili svojim aktivizmom u zajednici pridonose zaštiti okoliša i jačanju svijesti o održivome društvu.

Zmajevi od papira je origami radionca tijekom koje knjižnica postaje prostor neformalnog druženja, učenja i razvijanja ove meditativne japanske vještine. Uz svladavanje novih formi i oblika, članovi tijekom godine kotinuirano savijaju papirnate ždralove koje nižemo u senbazuru - skupinu od 1000 origami ždralova. Naime, svakog kolovoza u Memorijalni park Mira u Hirošimi pristižu ždralovi iz čitavog svijeta, kao podsjetnik na važnost širenja energije mira i ljubavi. Ovo je druga godina da sudjelujemo, a stvaralačka energija zaživjela je i u OŠ Voltino gdje je jedna od polaznica, učiteljica Marica Rukljač, znanje prenijela učenicima 4.b razreda. Učenici su savili svoj senbazuru, pa tako ove godine u Japan leti ukupno 2000 ždralova.

Suradnici u projektu: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova - Veleposlanstvo Hrvatske u Japanu i Knjigovežnica 1924.

Voditeljica: Sanja Milovac.

Više informacija o radionici možete dobiti na Odjelu za odrasle Knjižnice Medveščak ili putem maila: knjiznica.medvescak@kgz.hr.

Fotografija: Sanja Milovac